Προπτώσεις των Πυελικών Οργάνων

Πολλές νέες μητέρες μετά τον τοκετό έρχονται αντιμέτωπες με ένα άγνωστο και δύσκολο πρόβλημα: την πρόπτωση των πυελικών οργάνων.

thesi-pielikon-organonΤι σημαίνει πρόπτωση των πυελικών οργάνων
Πρόπτωση των πυελικών οργάνων (μήτρα, κύστη και έντερο ) σημαίνει τη μετακίνηση ενός η περισσοτέρων οργάνων προς τα κάτω μέσα στο τοίχωμα του κόλπου. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει μετά τον τοκετό και παραμένει με έντονα συμπτώματα. Άλλες φορές είναι πρόσκαιρο, ωστόσο είναι μια ένδειξη για μελλοντικά προβλήματα προπτώσεων και θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Είδη Προπτώσεων

- πρόπτωση της μήτρας (πτώση της μήτρας μέσα στον κόλπο)

001

- πρόπτωση της κύστης ή κυστεοκήλη (πτώση της κύστης στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου)

002

- πρόπτωση εντέρου ή ορθοκήλη (πτώση του εντέρου στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου)

003

Βίντεο

 

Ποιες είναι οι αιτίες των προπτώσεων ?

Η στήριξη των πυελικών οργάνων (μήτρα, κύστη και έντερο) εξασφαλίζεται από το πυελικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα από τους μύες του πυελικού εδάφους.

005

Κατά τον τοκετό οι μύες του πυελικού εδάφους διατείνονται πέραν των φυσιολογικών ορίων και σε συνδυασμό με το βάρος του μωρού πολλές φορές τραυματίζονται, γίνονται περισσότερο αδύναμοι και μετακινούνται από την φυσιολογική τους θέση.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μύες του πυελικού εδάφους συχνά γίνονται αδύναμοι εξαιτίας φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών και της μηχανικής πίεσης που ασκείται από το βάρος του εμβρύου.

rightΓι’ αυτούς τους λόγους χάνουν την υποστηρικτική τους ικανότητα, το τοίχωμα του κόλπου εκτοπίζεται από τη φυσιολογική του θέση και έχουμε πτώση ενός ή περισσοτέρων πυελικών οργάνων μέσα σε αυτόν και σε μερικές περιπτώσεις έξω από το άνοιγμα του κόλπου. Επιπλέον παράγοντες που συνηγορούν στις προπτώσεις των πυελικών οργάνων είναι

  • ένας δύσκολος τοκετός
  • το βάρος του μωρού
  • οι πολλοί τοκετοί
  • η προϋπάρχουσα αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους
  • η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος
  • η χρόνια δυσκοιλιότητα

Συμπτώματα των προπτώσεων μετά τον τοκετό

Πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα και η πρόπτωση διαπιστώνεται από την εξέταση του γυναικολόγου. Άλλες φορές εμφανίζονται συμπτώματα όπως

  • αίσθημα βάρους στον κόλπο
  • πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή πίσω στην οσφύ
  • ορατή διόγκωση στην είσοδο του κόλπου
  • δυσκολία τοποθέτησης ταμπόν στον κόλπο

Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα ύστερα από παρατεταμένη όρθια θέση ή μεταφορά βάρους.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόπτωση των πυελικών οργάνων μετά τον τοκετό

Μετά τη διάγνωση και την έγκριση του γυναικολόγου συνιστάται η αποκατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους.

Πολλές φορές οι γυναίκες καθοδηγούνται να κάνουν ασκήσεις μόνες τους με προφορικές οδηγίες ή με οδηγίες που ανακαλύπτουν στο διαδίκτυο. Οι ασκήσεις χωρίς αξιολόγηση από εξειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια και καθοδήγηση μπορεί όμως να είναι βλαβερές και να επιδεινώσουν την πρόπτωση. Η επιστημονική έρευνα μας πληροφορεί ότι το 50% των γυναικών δεν είναι ικανές να συσπάσουν το πυελικό τους έδαφος και στην προσπάθεια αυτή κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Γι αυτόν το λόγο προτείνεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως κύρια  θεραπευτική μέθοδος

ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του πυελικού εδάφους  από εξειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια, προκειμένου να αποκατασταθεί η υποστηρικτική δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους. Ωστόσο υπάρχουν οι ειδικές ασκήσεις που ταιριάζουν περισσότερο σε σας. Το πρόγραμμα άσκησης είναι εξατομικευμένο και έχει άμεση σχέση με τη σοβαρότητα της πρόπτωσης.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, με εξειδίκευση και κλινική εμπειρία στην αποκατάσταση του πυελικού εδάφους, αντιμετωπίζει το πρόβλημα των προπτώσεων  με εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα με παρεμβάσεις όπως:

 

Ανώδυνα και αποτελεσματικά μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσάρεστη αίσθηση του βάρους στον κόλπο σας και να νιώσετε ξανά ελεύθερο και δυνατό τον κόλπο σας.

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε.  Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!