Εγκυμοσύνη και Οσφυο-Πυελικός ( Pelvic girdle pain)

leftΟ μυοσκελετικός πόνος στην περιοχή της οσφύος και της λεκάνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αφορά το 50% των γυναικών.
Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τους συνδέσμους που συνδέουν τα οστά τη λεκάνης και τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης με συνέπεια να χάνεται η σταθερότητα. Η αλλαγή της στάσης εξαιτίας της ανάπτυξης του εμβρύου, οι ασταθείς αρθρώσεις της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης και οι αλλαγές στο κέντρο βάρους μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πόνο και ταλαιπωρία.
Ο πόνος αρχίζει συνήθως τις πρώτες εβδομάδες και διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα με περιορισμούς στη κίνηση στο τέλος του 2ου τριμήνου και στο 3ου τρίμηνου. Ο πόνος είναι συχνά μονόπλευρος στην ιερολαγόνια άρθρωση και μπορεί να αναφέρεται στον γλουτό. Επίσης μπορεί να μεταφέρεται από τη μία πλευρά στην άλλη ή να συνοδεύεται από πόνο στην οσφύ ή πόνο μπροστά στην πύελο στην περιοχή της ηβικής σύμφυσης.ή πονο στους γλουτούς.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πόνο;

Για τη θεραπεία είναι πολύ σημαντική η κατανόηση των αλλαγών στο σώμα σας που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση του πόνου.
right

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας με εξειδίκευση και κλινική εμπειρία στη σπονδυλική στήλη και την πυελική περιοχή αντιμετωπίζει τον οσφυο-πυελικό πόνο με εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Αν το κέντρο του βάρους σας αλλάζει και η κοιλιά διογκώνεται, η σωστή στάση είναι το κλειδί για να ελέγξετε τον πόνο.

  • Η επανεκπαίδευση της σωστής στάσης σώματος της εγκύου με τη δραστηριοποίηση των μυών του πυελικού εδάφους μαζί με τους εν βάθει κοιλιακούς μπορεί να υποστηρίξει τις αρθρώσεις της πυέλου και της σπονδυλικής στήλης λειτουργώντας ως ένας καλός υποστηρικτικός κορσές και να εμποδίσουν τον πόνο.
  • Χειροπρακτικές τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων και μυών ανακουφίζουν τον πόνο σας.
  • Η μέθοδος Clinical Pilates εφαρμοσμένο από τους φυσικοθεραπευτές μπορεί να σας προσφέρει μια ικανοποιητική ομάδα ασκήσεων για την πρόληψη και την αποκατάσταση του οσφυο-πυελικού πόνου. Το Clinical Pilates συστήνεται από όλους τους οργανισμούς υγείας ως η πιο αξιόπιστη μέθοδος άσκησης για τις εγκύους.
  • Επίσης μια σειρά προτάσεων για το πώς πρέπει να κινείστε, να κάθεστε, να εργάζεστε ή τι πρέπει να αποφεύγετε μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου σας.

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε.  Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!