Ακράτεια στους άνδρες μετά από ολική προστατεκτομή

H ακράτεια ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή είναι ένα συνηθισμένο κλινικό πρόβλημα με επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. Η φυσικοθεραπεία και ιδιαίτερα η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους είναι η πιο διαδεδομένη συντηρητική θεραπεία για ακράτεια μετά από προστατεκτομή και συστήνεται από όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας. Όταν αυξάνεται η δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους υποστηρίζεται ο σφιγκτήρας μυς της ουρήθρας ώστε να μπορεί να διατηρεί κλειστή την ουρήθρα.

Η επιστημονική έρευνα και η κλινική εμπειρία μας πληροφορούν για ένα ποσοστό βελτίωσης μέχρι 87%. Όσο πιο σύντομα αρχίσει η επανεκπαίδευση  των μυών του πυελικού εδάφους τόσο καλύτερη και αποτελεσματικότερη είναι η θεραπεία. 

Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας με μακρόχρονη εξειδίκευση και πλούσια κλινική εμπειρία στο θέμα της ακράτειας αντιμετωπίζει και το συγκεκριμένο πρόβλημα με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της λειτουργίας των μυών του πυελικού εδάφους.

Η αποκατάσταση περιλαμβάνει: 

 • Αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους
  (οι μύες του πυελικού εδάφους αξιολογούνται ως προς τον μυϊκό τους τόνο, τη δύναμη, την αντοχή και την ταχύτητα επιστράτευσής τους)
 • Επανεκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους
  Σε αυτή τη φάση οι ασθενείς εκπαιδεύονται στη συνειδητοποίηση των μυών και στην επαναδραστηριοποίησή τους μέσα από ειδικές ασκήσεις.
 • Βιοανάδραση (biofeedback)
  Επιτρέπει στον ασθενή να συνειδητοποιήσει και να ελέγξει τους κατάλληλους μύες, να βελτιώσει τον τρόπο άσκησης των μυών του πυελικού εδάφους και να μειώσει την υπερδραστηριότητα του εξωστήρα της κύστης .
  ScreenShot003
 • Υπέρηχος Πραγματικού Χρόνου (Ultrasound Realtime)
  Η χρήση του Υπέρηχου Πραγματικού Χρόνου στοχεύει στην αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους, στην παρακολούθηση της προόδου του ασθενή και στην σωστή εφαρμογή των ασκήσεων.  

 • Νευρομυικό ερεθισμό
  Αποδεικνύεται ιδιαίτερα  χρήσιμος σε εκείνους τους ασθενείς που έχουν πολύ αδύναμους μύες στο πυελικό έδαφος και είναι ανίκανοι να τους συσπάσουν .
 • Επανεκπαίδευση της κύστης και συμβουλές υγιεινού τρόπου ζωής
  Σε αυτό το στάδιο,  η κύστη επανεκπαιδεύεται  ώστε να  είναι δυνατή η συνειδητή ανάκτηση του ελέγχου της.  Πρόκειται για μία πολύ  σημαντική τακτική που στοχεύει στο να απαλλαγεί η κύστη από τις «κακές» της συνήθειες. Επιπλέον, δίνονται όλες οι οδηγίες διατροφής  άσκησης  και τρόπου ζωής που θα κρατήσουν την κύστη στην «καλύτερή της φόρμα».

Ακράτεια στους άνδρες μετά από ολική προστατεκτομή

Αν αντιμετωπίζετε οι ίδιοι ή συγγενικά σας πρόσωπα πρόβλημα ακράτειας, ζητήστε να ενημερωθείτε εκτενώς για τον τρόπο αντιμετώπισης στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Μητροπόλεως 89  ή τηλεφωνείστε για  ένα ραντεβού αξιολόγησης τηλ.  2310 220 767